934.484 kilométerrel közelebb van a gyógymód

Írta: fesztbook.

66 ország, 200 helyszín, több mint 100.000 futó, 934.484 megtett kilométer és egy közös, nemes ügy. A Wings for Life nonprofit szervezet immár ötödik alkalommal rendezte meg jótékonysági futását,

934.484 kilométerrel közelebb van a gyógymód

ahol a gerincvelőt érintő betegséggel vagy sérüléssel együtt élők gyógyítására és a lehetséges gyógymódok kutatására gyűjtenek adományokat. A május első vasárnapján megrendezett futáson több mint 941 millió forint gyűlt össze a szervezet javára.

Május első vasárnapján a világ 66 országában, 200 ponton több mint 100.000 ember vett részt a gerincvelő sérülés gyógyítására és a gyógymódok kutatására rendezett Wings for Life jótékonysági futáson. Napszaktól és időjárástól függetlenül a világ számos pontján – Ausztráliától kezdve Nagy-Britannián át egészen Kolumbiáig, de még az Amazonas mentén is – csatlakoztak a futók az egyidőben startoló rendezvényhez, amelynek során 934.484 kilométert tettek meg, és összesen 941 millió forintot gyűjtöttek a nemes cél érdekében. A jótékonykodásból hazánk sem maradt ki, a budapesti futáshoz Tótka Sándor kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok kajakozó és Gyarmati Panka Európa-bajnok snowboardos is csatlakozott, aki a Margitszigeten egy csoportos bemelegítést is tartott a futóknak a rajt előtt.

 

Ahogy a korábbi években is, a futóverseny különlegessége a mozgó célvonallal ellátott egyedi formátum. A Catcher Car vagy „Követő kocsi” 30 perccel a start után indult és folyamatosan gyorsulva követte a versenyzőket az applikáción keresztül – akit utolért, annak véget ért a verseny. Budapesten a legjobb eredmény – a tavalyinál öt kilométerrel több – 25,48 km lett. Világszinten a női bajnok a portugál Vera Nunes lett, aki a maratoni távot jócskán meghaladva 53,78 kilométert teljesített Münchenben. A „Követő kocsi” utolsóként a svéd kerekesszékes atléta Aron Andersont érte be, aki egy átlagos kerekesszékkel összesen 89,85 kilométert tett meg Floridában.

 

„Sokat számít, hogy ennyien gyűjtenek pénzt a gerincvelő sérülések gyógyítására” – mondta Anderson, aki idei eredményével már másodjára tudhatja magáénak a legjobb távot a Wings for Life World Run történetében. „Nagyon fáradt voltam, de nem akartam megállni, hátha még nagyobb változást érhetünk el. Mindenem fáj, de elképesztően jó érzés!”

A Wings for Life World Run következő rendezvényének dátuma 2019. május 5., vasárnap. A regisztrációval kapcsolatos információk, valamint a 2018-as globális eredmények az alábbi weboldalon érhetők el: www.wingsforlifeworldrun.com