Az improvizáció a menő

Írta: fesztbook.

Badár Sándor zárta a Dumaszínház humorfesztiválját, Balatonfüreden. A 24 előadást összesen 9175 néző tekintette meg.

Az improvizáció a menő

Idén a klasszikus stand up estek mellett a kísérletezésé volt a főszerep, több emlékezetes debütálásnak is szemtanúi lehettünk; a Dumaszvingház, a Dallal a falnak - Zene teneked és a Duma Aktuál is bebizonyította, ott a helye a legnagyobbak között. A visszajelzések alapján a rendezvény legnagyobb erőssége a sokszínűség volt.  

A számos igazi fesztiválhangulatot teremtő produkció mellett az improvizációs előadások, a Duma Impró és a  Beugró vs. Dumaszínház is zajos sikert arattak az idei DumaFüred fesztiválon. Janklovics Péter és Mogács Dániel, a két est frontembere számolt be a részletekről:

Szerintetek mi volt az oka ennek a hihetetlen hangulatnak a közönség soraiban a Duma Impró és a Beugró vs. Dumaszínház előadások alatt?

Mogács Dániel: A nézők szeretik látni, hogy szenvedünk, szeretik nézni, ahogy megszületik egy jelenet, mi pedig szeretjük csinálni. Ez a sok szeretet meg sose rossz. Rengeteg kreatív és elmeháborodott ember van itt összezárva, ezért a jó előadás szinte garancia. Az meg, hogy én is köztük vagyok, egy biztosíték a garanciára.

Janklovics Péter: Nos, a hihetetlen hangulat a nagyszerű közönségnek, a fesztiválfeelingnek, és nem utolsó sorban a közönség által fogyasztott alkoholos italok, valamint a negyven fokos hőség együttes hatásának tudható be.... Komolyra fordítva a szót: az improvizáció nagyon kétélű dolog: a színpadon kapott feladatot együtt próbáljuk megoldani. Ez önmagában is újdonság a stand uphoz képest, ami ugye alapvetően magányos műfaj, ami ha sikerül, óriási hatást vált ki a nézőkből.

A Beugrót mindenki ismeri, de a Duma Imprót egyelőre misztikum övezi. Mi a különbség a két produkció között?

JP:A Beugró már egy kipróbált, régen bejáratott, hatalmas népszerűségnek örvendő produkció, a Duma Impró pedig még most csiszolódik, formálódik a közönség szeme előtt, a közönség segítségével. Utóbbi még a kísérletezés fázisában tart, ami lehetőséget biztosít arra, hogy intenzív kapcsolat épüljön ki a fellépők és a nézők között. Kíváncsian és tettre készen várom a fejleményeket, hiszen ősztől is a Dumaszínház műsorán marad az előadás! 

MD: Mások a játékok, mások a szereplők. A Beugró egy kiforrott, begyakorolt rendszer. Pörgős, célratörő, mindenki tudja, mit csinál, egyértelmű minden. A Duma Impró ezzel szemben szabadabb, de veszélyesebb. Mivel nem mindig csak a poénsűrűségre koncentrál, ezért több olyan jelenet van, ami nem sikerül annyira, de a nézők pont emiatt szeretik, mert látják, miből lesz a cserebogár. Sőt, részesei is lehetnek az előadásnak, alakíthatják a folyamatot, ez az oka annak, hogy ennyire erős jelenetek születnek a színpadon. A másik eltérés, hogy a Duma Impróban a nagyvilág híreit játsszuk újra, improvizáljuk át.

A Beugró vs. Dumaszínház előadás alatt számos olyan feladatot kellett megoldanotok, melyet láthatóan rendkívüli módon élveztetek. Említenétek ebből néhányat?

JP:Mindig is szerettem a Beugróban például a "váltóláz", és az "elfordítás" játékokat, ott szinte tálcán kínálja magát az ökörködés, a Duma Impróban pedig most először volt musical-blokk, amiben szerintem még hatalmas - eddig kiaknázatlan - lehetőségek vannak!

Mikor lesz a legközelebbi Beugró vs. Dumaszínház Budapesten?

JP és MD (egyszerre): SZEPTEMBER HUSZONHAT!Ezt olvastad már?