Komolyságok komolytalanságának komoly tálalása – avagy Amerikai bérgyilkos

Írta: Julcsi.

A klassz kis akciófilmnek ígérkező American Assassin sokkal kevesebbet hozott, mint vártuk. Kaptunk ugyan látványos akciókat meg szépen komponált és koreografált harcjeleneteket, de a történetben a forgatókönyvírók teljesen palira vették a nézőket.

 Amerikai bérgyilkos

Vince Flynn regényét – bár nem olvastam még – fordulatos, több szálon futó akcióregénynek írják le, és amennyiben hihetünk ennek a forrásnak, azt kell mondjam, elég silányra sikerült az adaptáció.

Kifejezetten mai, komoly problémákat érint és próbál meg feldolgozni mint terrorizmus, atomfegyverek, rémes politikai helyzetek, de mindezt a végletekig leegyszerűsítve teszik, amitől az egész roppant buta lesz. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy amennyiben a kedves olvasó szeretné megnézni a filmet, kíváncsi a fordulatokra és a végkifejletre, úgy ne olvassa tovább ezt a rövidke írást, csak a film megnézése után, mivel erről a filmről nem lehet úgy kritikát írni, hogy ne lőjem le a poént.

A történet szerint Mitch Rapp (Dylan O'Brien) egy tengerparti terrortámadás alkalmával elveszíti friss jegyesét – bár ez a könyvben picit realisztikusabb körülmények között zajlik – szörnyű gyászában pedig komoly edzésekbe kezd, és kiképzi magát, hogy a terroristák nyomába eredhessen, és kiirthasson minden „szarházi” alakot. Már épp sikerül eljutnia egy titkos terrorista csoporthoz, mikor a CIA közbelép – közbelépésük teljesen kitervelt, már régóta figyelték a srácot.  A rémes tragédiát a nyitójelenetben látjuk, mely jelenet már annyira negédes és nyálas, hogy egy kis vér szinte feldobja. Teljesen a szádba rágja, hogy ennél idillikusabb, boldogabb és békésebb alkalmat nem is lehetett volna parádésabban tönkretenni.

A CIA közbelépése után felveszik Rappet egy titkos, elit csapathoz, akiket egy bizonyos Stan Hurley (Michael Keaton) képez ki egyféle szuperkatonáknak. Mikor egy ellopott plutónium utáni akcióba kezdenek, kiderül, hogy az ellenség nem más, mint Hurley egykori dédelgetett-kiképzett embere, aki most haláli bosszúval készül, ehhez pedig az iráni kormány embereit is felhasználja. Rapp alig-alig hallgat a parancsokra, megy a saját feje után. Hurley ezt dühödten nézi, Irene Kennedy (Sanaa Lathan) pedig, aki Rappet beszervezte a CIA-ba, mindenben támogatja a srácot, és irritálóan kiáll mellette. Szegény nő egy annyira üres, klisé szerepet kapott, hogy még Annika ügynök (Shiva Negar) is lekörözi, pedig aztán az ő karakterét sem lehet túl komolyan venni. A női karakterek egy az egyben olyan súlytalanok, mint a film főfogása, az atombomba, aminek sikerült olyan méreteket öltenie, hogy lazán végigcibálják az egész film alatt egy hagyományos sporttáskában…

A negyvenes, ötvenes és hatvanas évekbeli atomkísérletek során kipróbálták a víz alatt detonációt is, és a rémes pusztítások után ijesztő következményekkel is szembe kellett nézniük. A radioaktívvá vált víz miatt a kísérleti hajók sugármentesítése sem jöhetett szóba. Ehhez képest a filmbeli bombánk, mely szintén víz alatt, helikopterrel alig pár percre Róma partjaitól robbant fel, sem brutális pusztítást nem hagy maga után, SEM SUGÁRZÁST! Róma meg se érezte. A robbanás után mindenki csak vett egy mély levegőt és élt tovább boldogan. Ami tetszett ebben a jelenetben, hogy végre nem azzal próbálták kelteni a feszültséget, hogy folyamatosan az időzített bomba visszaszámláló óráját mutogassák. Ez egy felüdítő fordulat volt a megannyi klisével szemben.

Összességében ha nem vesszük túl komolyan, ez a film még nézhető is lenne, de 18-as karika talán sokak számára mást ígér. Mintha az lett volna a kiindulás, hogy márpedig ennek a filmnek 18-asnak kell lennie, mert csak úgy lesz mérvadó, így aztán bele kellett tuszakolni néhány véres kínzójelenetet. Hiába, hogy a film alaphangja egyáltalán nem kívánta ezt a fajta naturalista erőszakábrázolást. Így sem a történetre, sem a karakterekre, sem a gyomorforgató látványra nem került elég hangsúly. Ezt a súlytalan komolytalanságot viszont egész szépen tálalja, így aztán ha mozira nem is érdemes, egyszer meg lehet nézni.Ezt olvastad már?