Dunkirk

Írta: Julcsi.

Ha láttál már valaha igazán jó és egyben megrázó háborús filmet, szorozd meg tízzel. Ha szereted Nolan filmjeit, ezt imádni fogod.

Dunkirk

Kijelenthetjük, hogy a filmipar szeret foglalkozni az első és második világháború történetével, eseményeivel, tanulságaival. Néha könnyedebb, néha mélyebb, néha romantikával vagy épp „természetfeletti”-vel fűszerezett filmekkel állnak elő, hol a háború akcióiba látunk bele, hol az akkori „hétköznapi” élet perceibe. Bizonyára mindenkinek volt már szerencséje olyan ételbe belekóstolni, melyet elfűszereztek. Talán túl borsos volt, vagy túl édes; hajlamosak vagyunk ételeinket és italainkat túlédesíteni, míg már nem is érezzük az eredeti ízt, legyen szó akár egy kávéról vagy egy levesről. Ha tippelnem kellene, azt mondanám, Christopher Nolan a feketébbnél is feketébbnél issza a kávéját – persze nem tudhatom, de legújabb filmjéből erre következtetnék. Semmi túlzott fűszer vagy édesítés, csak a nyers háború. A háború abszurd, félelmetes, kétségbeejtő, fojtogató káosza, úgy, ahogy azt az emberi agresszió megalkotta.

Dunkirk

1940, La Manche csatorna francia oldala: 400 000 katona rekedt a parton, a szárazföldön körbevették őket, hajóikat sorra süllyesztik el. Zajlik a háború a szárazföldön, a tengeren és a levegőben egyaránt. A film erről a három helyszínről szed össze három fő szálat. Mindegyik helyszínről megismerünk egy-egy főbb karaktert, akiknek lépéseit majd nyomon követjük a film során. Nem tudunk meg róluk túl sok mindent, múltjukról szinte semmit, mégis tudunk velük azonosulni, és kellőképp átérezzük az események súlyát. Meglepően egyenrangú szerepet kapnak a nagy nevek és az elsőfilmes színészek. Tom Hardy, Kenneth Branagh és Cillian Murphy egyaránt hozzák a várt remekelő alakítást, mégsem vesznek el mellettük az új arcok, sem Fionn Whitehead sem Harry Styles. Styles korábban tinilányok ezreinek szívet hódította meg énekével, most pedig olyan szerepbe kerül, mellyel sokkal komolyabb elismerést is kivív magának.

Dunkirk

Határozottan ki merem jelenteni, hogy a Dunkirk nemhogy megérdemli, hogy moziban lásd, konkrétan IMAX-re termett! A film hangjai, fényei, képei egyszerűen megkövetelik. Ez nem az a fajta alkotás, melyet majd az ember később ilyen-olyan úton-módon beszerez, és otthon a kis laptopján végignézi.  Nem! Ez, ha érdekel, ha kíváncsi vagy rá, elmész és átéled. Átéled, ahogy melletted robban a bomba, ahogy a hajódat megtorpedózzák, ahogy a repülőd zuhanni kezd, és ahogy Nolan órájának sürgető kattogása elvegyül Hans Zimmer újabb zseniális zenéjével.

Az elmúlt időben kevés filmre tudtam volna őszintén rámondani, hogy érdemes nagyvásznon nézni, de a Dunkirkért kifejezetten megéri beülni a moziba.Címke: Dunkirk  

Ezt olvastad már?